pole tójkąta
Belek: na wykresie funkcji y=2x2+3 znajdz taki punkt A, aby pole trójkąta o wierzchołkach A, O=(0,0)
i B=(4,4) było najmniejsze. Wyznacz to pole.
16 mar 22:24
Jack: zrób rysunek funkcji i nanieś punkty. Wyznacz prostą c przechodzącą przez punkty AB. Zauważ, że
pole trójkąta o którym mowa będzie najmniejsze, gdy możliwie mała będzie odległość prostej c
od pewnej stycznej do funkcji y=2x2+3 (ta odległość to będzie wysokość szukanego trójkąta).
16 mar 22:29
Belek: tylko jak policzyc tą pewną styczną.?
16 mar 22:50
Jack: miałeś pochodne?
16 mar 22:50