wielomian
Belek: dany jest wielomian
W(x)= 2x3−5x2−2a*x+3
z parametrem a.
a) wyznacz a i pierwiastki wielomianu W wiedząc że jest on podzielny przez dwumian (x+1)
b) znajdz sumę współczynników wielomianu Q(x) = [W(x)]2011 , jeśli a=0
16 mar 22:23
Jack: skoro jest podzielny przez x+1 to znaczy że −1 jest pierwiastkiem... Skorzystaj z tego.
16 mar 22:24
Belek: to wiem ale co dalej z tym..
16 mar 22:26
Jack: policzysz a w ten sposób − podstaw za każde x liczbę −1, przyrównaj całość do 0 i wyznacz a.
16 mar 22:29