Pewnie banał ale...
Calineczka.:

Pewnie banał ale....
Prosta AB jest równoległa do prostej CD oraz IABI=3, IBCI=10, ICDI=2. Oblicz długość odcinka
BO.
Proszę o jakąś podpowiedź
16 mar 22:20
Jack: skorzystaj z podobieństwa figur
16 mar 22:23
Calineczka.: A co mi to da?

16 mar 22:32
Jack: da Ci odpowiedź
16 mar 22:32
Calineczka.: No tyle wiem
16 mar 22:33
16 mar 22:34
Jack:

kąt przy B jest równy kątowi przy C, a ten przy A temu przy D.
No i teraz z podobieństwa

Szukamy tego x+10=|BO|
16 mar 22:38
Calineczka.: Aha
16 mar 22:46
Calineczka.: Yyyyyy...
16 mar 23:08
Jack: niom? Spróbuj proporcję ułożyć.
16 mar 23:09
Calineczka.: Nie kminie...
16 mar 23:10
16 mar 23:11
Calineczka.: Że niby
32=
10x 

16 mar 23:14
16 mar 23:18
Calineczka.: Nie jednak dam sobie spokój

Dziękuje za pomoc

16 mar 23:25
Jack: proszę
16 mar 23:29
Calineczka.: JACKi pomocy


to ma być tak

Nie położe się dopóki tego nie zrobie

32=
10+xx
I tu chyba na krzyż czyli:
3x=2(10+x)
3x−2x=20
x=20
Tak?
17 mar 00:12
aga: Tak.
17 mar 00:17
Calineczka.: A co dalej
17 mar 00:23
Jack: sorry, głowiłem się nad innym zadaniem

Masz swój x

Przypomnij sobie czego szukałaś
17 mar 00:34
Calineczka.: x+10=|BO| tego?
17 mar 00:35
Jack: ano
17 mar 00:35
Calineczka.: no to : x+10=|BO|
20+10=30
17 mar 00:36
Calineczka.: i to będzie BO
17 mar 00:37
Jack: takie przyjęliśmy oznaczenia, zgodnie z nimi |BO| to właśnie x+10
17 mar 00:38
17 mar 00:39
17 mar 00:39