własności miarowe figur - kąty
Piotr:
1. Ile boków ma wielokąt wypukły, jeżeli suma jego kątów jest równa:
a) 540 stopni
b) 720 stopni
c) 1080 stopni
d) 2160 stopni
2. Suma dwóch kątów czworokąta wypukłego jest równa 100 stopni, a różnica dwóch pozostałych 20
stopni. Jaką miarę ma największy kąt tego czworokąta?
16 mar 22:00
Jack: (n−2)*180o wzór na ilośc stopni wielokąta wypukłego, gdzie n to i ilość jego ścian.
16 mar 22:08
Jack: ...ilość jego
boków
16 mar 22:12
Jack: 2.
α+β+γ+δ=360o
α+β=100o
γ−δ=20o ⇒ γ=20o+δ
100o+γ+δ=360o
γ+δ=260o
20o+δ+δ=260o
δ=120o
czyli γ=140o
Mamy tu największe kąty, więc jest nim γ.
16 mar 22:17
Piotr: (n−2)*180 stopni to ten wzór trzeba przekształcić?
16 mar 22:32
Jack: nie, wystarczy podstawić np. Dla jakiejś figury której suma kątów wynosi 360o robimy tak:
(n−2)*180o =360o \ : 180o
n−2=2
n=4
Czworokąt!
16 mar 22:34
Piotr: ok dzięki wielkie za pomoc
16 mar 22:44
Jack: bardzo proszę
16 mar 22:45