Wredny: x4 + 81
26 lis 19:39
Wredny: Jak rozłożyć ten wielomian?
26 lis 19:40
Dariusz: Nie da sie, gdyz jest to x2* x2 + 32 * 32, suma kwadratow ( chyba, ze znasz juz
zespolone)
26 lis 20:03
b.: da się

każdy wielomian stopnia > 2 się da
jeśli nie znasz zespolonych, to można tak:
x
4+81 = x
4 + 2*9*x
2 + 9
2 - 2*9*x
2 =
= (x
2+9)
2 - (
√18x)
2 =
= (x
2-
√18x+9)(x
2+
√18x+9)
i dalej się już nie da, bo oba te czynniki są nierozkładalne
27 lis 09:03
Dariusz: WoW

Kazdego dnia czlowiek uczy sie czegos nowego
27 lis 19:37
Miki:
Ale to przynosi satysfakcję ,że mozna innym służyć pomocą

czy kiedyś to docenią ale to już inna "bajka" pozdrawiam
27 lis 19:40