Cosik z ciągów nic specjalnego
leniwiec: Co godzinę bije zegar na wieży.Oblicz ,ile uderzeń w ciągu doby wykona zegar.
a1=1
r=1
a24=24
ale raczej nie o to chodzi...
to "r jest złe czy reszta też ?
16 mar 21:57
Jack: a
i to któraś godzina począwszy od 1.
a
1=1
a
2=2
...
...
a
i=i
...
...
a
24=24
dobrze policzyłeś,
leniwcze 
PS. nie mam zegara z kukułką, ale może na godzinę 14 nie bije 14 razy ale jak amerykańskie
tylko 2...
16 mar 22:23
leniwiec: dzięki Jack
tylko,że w podręczniku mam w rozwiązaniach mam 156
i to mnie zastanawia...
16 mar 22:31
leniwiec: choć nawet jak się pofatygowałam z kalkulatorem dodając sobie po kolei,żeby się upewnić to mi
wyszedł ten wynik...hmm
16 mar 22:35
Jack: powiedzmy że kukułka jest leniwa

a
1=1
...
...
...
a
11=11
a
12=12
a
13=
1
a
14=2
...
...
a
24=12
| | 1+12 | | 1+12 | |
Wtedy mamy Sn= |
| *12+ |
| *12 = 78+78= 156
|
| | 2 | | 12 | |
Wiec jednak kukułki są leniwe
16 mar 22:40
leniwiec: jaaa racja...
dzięki Jack
16 mar 22:54
Jack: proszę
16 mar 22:55