matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
Belek:
oblicz wartość wyrażenia
2sin
2
50st −1
2ctg95st*cos
2
175st
16 mar 21:57
wilga:
korzystamy ze wzorów:
cos2α= 1−2sin
2
α , sin2α= 2sinα*cosα
Licznik: 2sin
2
50
o
−1= −cos100
o
= −cos( 90
o
+10
o
)= + sin10
o
sin5
o
ctg95
o
= ctg( 90
o
+5
o
)= −tg5
o
= −
cos5
o
cos175
o
= cos( 180
o
−5
o
)= − cos5
o
cos
2
175
o
= (−cos5
o
)
2
= +cos
2
5
o
−sin5
o
Mianownik: 2*
*cos
2
5
o
= −2sin5
o
*cos5
o
= −sin10
o
cos5
o
L
sin10
o
=
= −1
M
−sin10
o
16 mar 23:55