matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy !
kaja:
Dany jest wielomian W(x) = x
3
− x
2
Wartość tego wielomianu w punkcie
√
2
+ 1 jest równa:
16 mar 21:11
wilga:
można tak: W(x)= x
2
( x−1) W(
√
2
+1)= (
√
2
+1)
2
*(
√
2
+1−1)= (2+2
√
2
+1)*
√
2
= 3
√
2
+2*2= 3
√
2
+4
16 mar 21:16