Klaudia: Proszę o pomoc w rozłożeniu tego wielomianu na czynniki..
x3 - 6x - 4
Powinno się chyba rozbić te wyrażenia zeby je pogrupować. Pomóżcie bo ten przykład nie
daje mi spokoju:(
26 lis 19:16
Tosia:
W(-2) = -8+12 -4 =0 czyli podziel przez (x+2)
a później juz kwadratowe to dasz radę
26 lis 19:26
Dariusz: x3 - 6x - 4 Znajde sobie pierwiastek bo mi tak wygodnie; >
x3 - 6x = 4
x(x2 - 6)=4
Zauwazmy, ze -2 jest pierwiastkiem, gdyz W(-2)=-2(4-6)=-2*-2=4...
x3-6x-4=(x+2)Q(x)
Dalej grupuje wszystko majac na uwadze, ze -2 jest pierwiastkiem.
(x+2)(x2-2) - 2x2 - 4x
(x+2)(x2-2) - 2x(x+2)
(x+2)(x2-2-2x)
26 lis 19:27
%3Cpre%3E%3Cb%3EDariusz%3A%3C%2Fb%3E%20x%3Csup%3E3%3C%2Fsup%3E%20-%206x%20-%204%20Znajde%20sobie%20pierwiastek%20bo%20mi%20tak%20wygodnie%3B%20%26%2362%3B%0Ax%3Csup%3E3%3C%2Fsup%3E%20-%206x%20%3D%204%0Ax(x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%20-%206)%3D4%0AZauwazmy%2C%20ze%20-2%20jest%20pierwiastkiem%2C%20gdyz%20W(-2)%3D-2(4-6)%3D-2*-2%3D4...%0Ax%3Csup%3E3%3C%2Fsup%3E-6x-4%3D(x%2B2)Q(x)%0ADalej%20grupuje%20wszystko%20majac%20na%20uwadze%2C%20ze%20-2%20jest%20pierwiastkiem.%0A(x%2B2)(x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E-2)%20-%202x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%20-%204x%0A(x%2B2)(x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E-2)%20-%202x(x%2B2)%0A(x%2B2)(x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E-2-2x)%0A%3C%2Fpre%3E
26 lis 19:27
Tosia:
po wydzieleniu otrzymasz
rozkład (x+2)(x2+2x -2) Δ=12 √Δ = 2√3
x1= -1+√3 x2= -1 -√3
czyli (x+2)(x+1-√3)(x+1+√3)
26 lis 19:30
Klaudia: To zadanie polegało na rozbijaniu np x3 zapisać jako 3x3-2x3 i wtedy pogrupować. Da
się tak w ogole w tym przypadku?
26 lis 19:38
Tosia:
Ooo

! małe przeoczenie w znaku powinno byc
(x+2)(x
2 -2x -2) przepraszam za błędzik

wiec pierwiastki bedą x
1 = 1+
√3 x
2 = 1 -
√3
Sorki raz jeszcze
26 lis 19:48
seba: Klaudia: To zadanie polegało na rozbijaniu np x3 zapisać jako 3x3-2x3 i wtedy pogrupować.
Da
się tak w ogole w tym przypadku?
@Klaudia oczywiscie ze sie da ; p metoda grupowania:
x3 - 6x -4=0
x3-4x-2x-4=0
x(x2-4)-2(x+2)=0
x(x-2)(x+2)-2(x-2)=0
(x+2)(x2-2x-2)=0
(x+2)(x-1+√3)(x-1-√3)
26 lis 20:07
Klaudia: Wieeeelkie dzięki
26 lis 20:24