ciągi
kasia kot to umie zrobić:
Sprawdź czy ciąg n2−1 jest arytmetyczny
16 mar 20:26
...;: Jest arytmetyczny gdy r=a
n+1−a
n jest stała(niezależna od n).
I liczysz.

jak cos to pytaj
16 mar 20:31
wilga: można tak:
dla n=1 12−1=0
n=2 22 −1= 3
n=3 32−1= 8
nie jest arytmetyczny
16 mar 20:31
kasia : Ja to muszę zrobić ze wzoru an+1 −n ale nie wiem jak
16 mar 20:39
_emDżi_: an+1=(n+1)2−1=n2+2n+1−1=n2+2n
r=an+1−an=n2+2n−(n2−1)=n2+2n−n2+1=2n+1
odp. Ciąg nie jest arytmetyczny, bo różnica (r) zależy od n.
16 mar 21:02