Asica: Znajdź liczbę dwucyfrową taką, żeby suma jej cyfr wynosiła 9 i żeby po przestawieniu cyfr
w tej liczbie otrzymać liczbę, która stanowi 5/6 danej liczby
26 lis 19:12
Tosia:
Asica takich zadanek mnóstwo juz było na forum

x ---cyfra dziesiatek
y --- cyfra jedności
10x +y -- szukana liczba 10y +x ---liczba o przestawionych cyfrch
układamy dwa równania
x+y=9
(10x +y) *5/6 = 10y +x
rozwiąz ten układ i tyle
powinno ci wyjść x= 5 y =4 czyli szukana liczba to 54
policz to i bedziesz gość

26 lis 19:22
Asica: Tosia dzięki

życie mi ratujesz
26 lis 19:30
26 lis 19:31
Asica: Thx
26 lis 19:33
aduchaaa: x+y=9
(10x+y)*5/6=10y+x
x=9-y
[10*(9-y)+y]*5/6=10y+9-y
(90-10y+y)*5/6=9y+9
(90-9y)*5/6=9y+9
75-7 i 1/2y=9y+9
-7 i 1/2y-9y=9-75
-16 i 1/2y=-66 / podzielić przez -16 i 1/2
y=4
x=9-y
x=9-4
x=5
{x=5
{y=4
odp szukana liczba to 54
13 sty 17:16
%3Cpre%3E%3Cb%3Eaduchaaa%3A%3C%2Fb%3E%20x%2By%3D9%0D%0A(10x%2By)*5%2F6%3D10y%2Bx%0D%0A%0D%0Ax%3D9-y%0D%0A%5B10*(9-y)%2By%5D*5%2F6%3D10y%2B9-y%0D%0A(90-10y%2By)*5%2F6%3D9y%2B9%0D%0A(90-9y)*5%2F6%3D9y%2B9%0D%0A75-7%20i%201%2F2y%3D9y%2B9%0D%0A-7%20i%201%2F2y-9y%3D9-75%0D%0A-16%20i%201%2F2y%3D-66%20%20%20%20%20%20%2F%20podzieli%C4%87%20przez%20-16%20i%201%2F2%0D%0Ay%3D4%0D%0A%0D%0Ax%3D9-y%0D%0Ax%3D9-4%0D%0Ax%3D5%0D%0A%0D%0A%7Bx%3D5%0D%0A%7By%3D4%0D%0A%0D%0Aodp%20szukana%20liczba%20to%2054%0A%3C%2Fpre%3E
13 sty 17:16