Oblicz
Ckarlos: U{4}{√5−3+U{1}{√5+2
16 mar 19:57
wilga:
Napisz jeszcze raz porządnie
16 mar 19:58
Ckarlos: oj....wszystko zle zrobilem...ale chodzi o jedno zadanko jest zapewne proste ale na
pierwiastkach sie mieszam...chodzi o to ze. 4 w liczniku pierwiastek z 5 − 3 w mianowniku + 1
w liczniku pierwiastek z 5 + 2 w mianowniku
16 mar 19:59
16 mar 20:00
Ckarlos: wilga jestem nowy i naprawde naprawde slabo posluguje sie tymi szyframi ktore zrobia kreski
ulamkowe itd
16 mar 20:00
wilga:
ok

pomogę
| 4(√5+3) | | 1(√5−2) | | 4√5+12 | | √5−2 | |
| + |
| = |
| + |
| =
|
| (√5−3)(√5+3) | | (√5+2)(√5−2) | | 5−9 | | 5−4 | |
dokończ , to już proste
16 mar 20:06
Ckarlos: Dziekujeeee bardzo
16 mar 20:09
Ckarlos: Kurcze nie bardzo rozumiem tego jak to zaczac.Bo na krzyz to mnozone nie jest prawda? Usuwanie
iewymiernosci na poczatku ?
16 mar 20:13
wilga: 
skracasz 4
| | 4(√5+3) | |
|
| +√5−2= −(√5+ 3)+√5−2= −√5−3+√5−2=−5
|
| | −4 | |
16 mar 20:20
Ckarlos: ok jeszcze raz dziekuje bede tutaj sobie probowal
16 mar 20:21