Funkcja liniowa
Marcia: Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste m, dla których podane równanie:
−ma dokładnie jedno rozwiązanie
−ma nieskończenie wiele rozwiązań
− nie ma rozwiązania
a) 3m(x − 1)−5=5x
b) mx + m2= 1 − x
c) 2mx − 4m2= 3x − 9
d) m2(x−1) + 3m= mx − m2
Bardzo proszę o rozwiązanie jednego przykładu później jakoś dam sobie radę..
16 mar 19:49
Agata: a)3m(x−1)−5=5x
czyli wyrazenia po obu stronach tarktujesz jako dwie f. liniowe
f(x)=3m(x − 1)−5=3mx−3m−5 i g(x) =5x
a1=3m b1=−3m−5 a2=5 b2=0
−ma dokładnie jedno rozwiązanie, będzie tak zawsze za wyjatkiem przypadków gdy funkcje sa
rónolegle lub się pokrywają, czyli musimy wykluczyć te dwa przypadki
funkcje nie są równoległe więc a1*a2≠−1
3m*5≠−1
m≠−1/15
i nie moga się pokrywac czyli to samo ze wspóczynikiem a jak wyżej oraz wspólczynnki b muszą
być różne
b1≠b2
−3m−5≠0
m≠5/−3
równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie gdy m∊R\{−1/15;−5/3}
16 mar 20:18
Agata: −ma nieskończenie wiele rozwiązań− funkcje sie pokrywaja mają takie same współczynnki a i b
− nie ma rozwiązania− funkcje sa rónolegle maja taki sam wspołczynnki a
tam wyżej pomylilam jesli wykluczamy ze funkcje sa rownolegle to wspolczynnki nia moga byc
takie same czyli
a1≠a2 a nie a1*a2≠−1(to warunek na f równolegle)
3m≠5
m≠5/3
równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie gdy m∊R\{5/3;−5/3}
16 mar 20:23