czworotak okrag
ewa: POMOCY


W czworokącie przekątne są prostopadłe i można w niego wpisać okrąg. Wykaż, że iloczyny
długości przeciwległych boków są równe.
przynajmniej jakas wskazowke jakby ktos mogl dac.. prosze.. PILNE
16 mar 19:29
PTwr:

Ciocia Wikipedia mówi o okręgu wpisanym w czworokąt "W czworokąt można go wpisać wtedy i tylko
wtedy, gdy sumy długości przeciwległych jego boków są równe."
Czyli:
a+c=b+d
A pytanie brzmi czy
a*c=b*d
czyli czy pola prostokątów zbudowanych z przeciwległych par boków są sobie równe =)
To taki początek, zaraz to pomęczę głębiej =)
16 mar 19:45
ewa: bede bardzo dzieczna za to
16 mar 19:57
PTwr:

Punkty styczności okręgu z bokami czworokąta dzielą każdy bok na dwa fragmenty, fragmenty przy
tym samym kącie są sobie równe. ( Dziadek Google mi powiedział =) )
a+c=b+d
a*c=b*d
a=w+x
b=x+y
c=y+z
d=z+w
w+x + y+z = x+y + z+w <−− zgadza się =)
(w+x)*(y+z)=(x+y)*(z+w)
wy+wz+xy+xz=xz+xw+yz+yw
wy i yw się skróci
xz i kz też
wz+xy=xw+yz −− szaher maher stronami
wz−wx=yz−yx −− wspólny czynnik czynnik przed nawias
w(z−x)=y(z−x) −− dzielimy przez nawias
w≠y
I mamy że to jest nieprawda
O ile się gdzieś nie ciapłem oczywiście =) Ale w to wątpię bo gdyby takie coś było prawdą to
było by we własnościach podane =)
Dawno mnie żadne zadanie tak nie zaciekawiło =)
16 mar 20:03
ewa: a skad wiaodmo ze y≠w bo rysunkiem nie koniecznie trezba sie sugerowac.... hm... ?
16 mar 20:10
Wojciech: Też sie nad tym zastanawiałem. Coś nie pasi. DObrze by było PTwr, żebyte przekątne od razu byly
dwusiecznymi, wtedy to da się zrobić, hehe.
16 mar 20:13
Wojciech: Może to miał być okrąg opisany na czworokącie? SPrawdź, ewa.
16 mar 20:16
PTwr:

hmm, psikus =D
Trzeba sprawdzić jeszcze czy y=w
Wykorzystać do tego trzeba to że przekątne są sobie prostopadłe
Możliwe że przez to wyjdzie że w takim przypadku dwa kolejne boki będą sobie równe ( dwie pary
równych boków lub kwadrat/romb
=X
16 mar 20:16
ewa: tresc jest dobra
16 mar 20:18
PTwr: W=Y tylko gdy czworokąt jest kwadratem/rombem o ile się nie mylę.
Ale okrąg też da się bez problemu wpisać w deltoid, a wtedy W≠Y.
Odpowiedź z haczykiem ? hmmm
16 mar 20:21
Wojciech: No to zadanko cukiereczek. Przemyślimy.
16 mar 20:22
PTwr: Gaah! Paintem nie dam rady =X Potrzebuje pejperek zdobyć jakiś =D
Zadanko mniam mniam =D
Zastanawiam się czy jakoś sinusami i spółą tego nie ugryźć?
16 mar 20:28
ewa: hm.. i doszlicie co to bedzie
16 mar 20:45
Wojciech: mam już rozwiazanie, zaraz podam
16 mar 20:46
PTwr: Ja się wpakowałem w jakiś las używając tych przekątnych =)
ciągle liczę =D
16 mar 20:51
PTwr: Zarzuć po czym żeś polazł =>
16 mar 20:54
Wojciech:

e, f przekątne
y
2 + x
2 = a
2 (1)
(f − x)
2 + (e−y)
2 = b
2 (2)
x
2 + (e − y)
2 = c
2 (3)
y
2 + (f − x)
2 = d
2 (4)
Dodajemy stronami r−nia (1) z (2) i (3) z (4)
y
2 + x
2 + f
2 −2fx + x
2 + e
2 −2ey + y
2 = a
2 + b
2
x
2 + e
2 −2ey + y
2 + y
2 + f
2 −2fx + x
2 = c
2 + d
2
I odejmujemy stronami, z czego zostaje
a
2 + b
2 = c
2 + d
2
(a + b)
2 − 2ab = (c + d)
2 −2cd
Okrąg wpisany więc a+b = c+d i zostaje
−2ab = −2cd
ab = cd
c.b.d.u.
Zadanko wisienka!

Brawo, ewa za nie. Oby więcej takich. Szkoda, że nie ma systemu oceniania
zadań.
16 mar 20:57
:o: nie Wojciech

brawo za rozwiazanie
16 mar 21:03
ewa: bardzo dziekuje za pomoc

16 mar 21:04
PTwr: Woah =D
Więc w połowie skręciłem w labirynt =D
Zapisałem to w formie a*b=c*d
podstawiając pod a,b,c,d brzydki wzorek z Pitagorasa w stylu √k2+l2 i z czterech takich mi
horror wyszedł =D
16 mar 21:05
:o: no w matematyce jak sie zle skreci to potrafi czlowieka skrecic
16 mar 21:06
PTwr: Taa =)
Mi doszło do tego że przelazłem na figury 3D − cztery graniastosłupy o prostokątach z kawałków
przekątnych w podstawach =X
Jak do tego doszło to zrezygnowałem z mojej drogi =D
16 mar 21:10