matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność
kiki:
rozwiąż: 3x
3
+6x
2
+3x=0
16 mar 19:22
Wojciech:
Rozbijamy 3x
3
+ 3x
2
+ 3x
2
+ 3x = 0 3x
2
(x + 1) + 3x(x + 1) = (3x
2
+ 3x)(x + 1) = 3x(x + 1)(x + 1) = 0 x
1
= 0 x
2
=x
3
= − 1
20 mar 14:35