Prosze pomzcie mi nic z tego nie kapuje a musze to zrobic na jutro :((
Madziulka: wyznacz iloczyn. podaj sumę wspolczynnikow otrzymanego wielomianu
a.4x2(2x5−3x2)
b.−9x3(23x2−16x)
c.(x+4)(x2−x)
d.(x2−3)(2x4−x)
e.(x−2)(x2−3x+1)
f.(3x+12)(2x3−4x−6)
16 mar 19:02
Madziulka: naprawde blagam jestem w podbramkowej sytuacji
16 mar 19:10
Gustlik: S oznacza sume współczynników:
a.4x
2(2x
5−3x
2) = 8x
7 − 12x
4, S = 8 − 12 = −4
| | 2 | | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
b.−9x3( |
| x2− |
| x) = −6x5 + |
| x4, S = −6 + |
| = −4 |
|
|
| | 3 | | 6 | | 2 | | 2 | | 2 | |
c.(x+4)(x2−x) = (x2−x)(x+4) = x
3 + 4x
2 − x
2 − 4x = x
3 + 3x
2 − 4x, S = 1 + 3 − 4 = 0
d.(x
2−3)(2x
4−x) = 2x
6 − x
3 − 6x
4 + 3x = 2x
6 − 6x
4 − x
3 + 3x, S = 2 − 6 − 1 + 3 = −2
e.(x−2)(x
2−3x+1) = x
3 − 3x
2 + x − 2x
2 + 6x − 2 = x
3 − 5x
2 + 7x − 2, S = 1 − 5 + 7 − 2 =
1
| | 1 | |
f.(3x+ |
| )(2x3−4x−6) = 6x4 − 12x2 − 18x + x3 − 2x − 3 = 6x4 + x3 − 12x2 − 20x − 3, S |
| | 2 | |
= 6 + 1 − 12 − 20 − 3 = − 28
19 mar 00:59
Bogdan:
Suma współczynników wielomianu jest równa W(1), wystarczy wstawić w miejsce x liczbę 1
i obliczyć wartość wielomianu,
np. dla a) W(x) = 4x2(2x5 − 3x2): W(1) = 4*1*(2*1 − 3*1) = −4
19 mar 01:12