matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Parabola
Joanna:
Ile wynosi Odległość wierzchołka paraboli f (x) =x
2
− 10x + 8 od osi OX
Pomóżcie
16 mar 19:01
wilga:
W( x
w
, y
w
)
−b
10
x
w
=
=
=5
2a
2
y
w
= f(x
w
)= f(5)= 25−50+8= −17 W(5, −17) to odległość W od osi OX = Iy
w
I=I−17I=17
16 mar 19:06