kurdę!!!!!!!!!
Zuzanna: Błagam pomóżcie w tym zadaniu . . ; /
Po przesunięciu wykresu funkcji f(x)=x−3 o 1 jednostkę w lewo równolegle do osi x, a następnie
o 3 jednostki do góry równolegle do osi y otrzymujemy wykres funckji g.
Oceń prawdziwość zdań
a) Funkcje g opisuje wzór g(x)=x
b) Do wykresu funkcji g nalezy punkt P(0,1)
c) Miejscem zerowym funkcji g jest x=−1
d) Funkcja g jest rosnąca.
[Prosiłabym o narysowanie wykresu ; /... i napisanie tego wzoru funkcji g... byłabym bardzo
wdzięczna


]
BŁAGAM
16 mar 18:38
Wojciech: g(x) = f(x+1)+3 = (x+1)−3+3=x+1
Odp. c
Nie proś o pomoc z takim zadaniem. Jak już naprawde nie wiesz to mogłaś sobie narysować wykres
f(x) i z rysunku po przesuwać.
16 mar 18:46
Zuzanna: g(x) = f(x+1)+3 = (x+1)−3+3=x+1
to jest wzór.? !
16 mar 18:55
Zuzanna: Pomóżcie .. ; (!
17 mar 15:54
Zuzanna: Potrzebuje tylko wzór! ; /
17 mar 16:09
Jack: wzór jest taki:
Przesuwamy funkcję f(x) o wektor [a,b] to wtedy piszemy tak, że f(x−a)+b
pierwsza współrzędna wektora mówi ile w prawo, ile w lewo (jesli w prawo to z minusem, jesli w
lewo to z plusem), drugi mówi ile w górę, ile w dół (w górę to plus, w dół dajemy minus).
Wszystko mozna znaleźć na tej stronie po lewej stronie w zakładkach.
17 mar 16:12
Zuzanna: ok ...czyli będzie ... g(x)=(x+1)−3+3=x+1
Tak.?
17 mar 16:19
Jack: Ano

Dokładnie jak to przewidział
Wojciech.
17 mar 16:22
blabla bla:
17 mar 16:25