prosta na płaszczyźnie
JULITA:

POLECENIE: odczytaj z rysunku odpowiednie dane i oblicz pole wielokąta.
mam wyliczone tyle
A=(−3,1) B=(6,3) C=(−1,6)
|AB| =
√(6+3)2 + (3−1)2 =
√81 + 4 =
√85
żeby obliczyć wysokość tego trójkąta potrzebne jest mi równanie tej prostej AB , a nie wiem jak
się je wyznacza. proszę o pomoc
16 mar 18:10
IZA: po co? utrudniasz sobie życie.
"Ubierz" twój trójkąt w prostokąt o bokach pionowych i poziomych.
łatwo policzysz jego pole i odejmij pola trzech △ prostokątnych. Szybka metoda
16 mar 22:18
mique: kurcze...Iza Ty masz głowę
17 mar 00:20
Bogdan:

albo tak;
wektor BA = [−9, −2]
wektor BC = [−7, 3]
| −9 −2 |
Pole P = 0,5*| | | | = 0,5*|−27 − 14| = 0,5 * 41 = 20,5
| −7 3 |
17 mar 00:29