jeśli na trapezie można opisać okrąg, to jest on równoramienny.
aga-baga: Uzasadnij stwierdzenie: jeśli na trapezie można opisać okrąg, to jest on równoramienny.
Miś Uszaty:

Załózmy że na trapezie ABCD można opisać okrąg
Niech ∡| BAD|=α
Kat |∡ ABC|=β
Z własnosci
W dowolnym trapezie suma miar kątów wewnętrzych przy ramieniu jst równa 180o
wynika że |∡ADC| wynosi 180
o−α.
Z twierdzenia
[Z[Na czworokącie mozna opisac okrąg wtedy i tylko wtedy gdy sumy miar przeciwległych kątów
wewnętrznych tego czworokąta sa równe 180
o]]
mamy że |∡ABC|+|∡ADC|=β+(180
o−α)=180
o
Więc α=β
Z własnosci
[P[Jeżeli katy przy dowolnej podstawie trapezu maja równe miary to trapez jest równoramienny
lub jest porostokątem ]]
Trapez ABCD jest trapezem równoramiennym