matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc:)
Fredzia:
n
2
+11n+8
Ciągi: Które wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=
, n∊N+ , równają się 17? Jakie
n
jeszcze wyrazy w tym ciągu są liczbami naturalnymi?
16 mar 17:36
Wojciech:
Za a
n
podstawiasz 17: 17n = n
2
+11n+8 0=n
2
−6n+8 0=(n−4)(n−2) n
1
=4 n
2
=2 Jak chłop na wsi dzielimy:
8
a
n
= n + 11 +
// Pierwsze dwa człony zawsze bedą naturalne, więc tylko n|8 (n
n
musi być całkowitym dzielnikiem liczby osiem) czyli n = {1,2,4,8} (bo n∊N
+
). Tylko liczby n
3
=1 i n
4
=8 nam doszły.
16 mar 18:09
Fredzia:
yhym dzięki.ale coś inaczej niż jest odpowiedzi.
ale nie jestem pewna czy w odp.jest dobrze...
16 mar 18:54