Proszę o pomoc
la notte: WITAM. POTRZEBUJE POMOCY W KILKU ZADANIACH.
1.W ciągu arytmetycznym wyraz trzeci jest równy 2, a wyraz dziewiąty 13. Oblicz sumę jedynastu
początkowych wyrazów tego ciągu.
2.Oblicz wartość: 1,0(2) − 2,(1)
3.Liczba a daje przy dzieleniu przez 4 resztę 1, zaś liczba b daje przy dzieleniu przez 4
resztę 3. Wykaż, że suma kwadratów liczb a oraz b jest liczbą parzysta.
4. Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y = − 12
16 mar 17:28
la notte: tu jest zadanie 4 . Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y = −12x + 3 i
przechodzącej przez punkt A=(−1,2)
te zadania są dla mnie ważne a nie wiem jak je zrobić prosze o pomoc..
16 mar 17:29
Gustlik: Zad. 1.
a
3 = 2
a
9 = 13
Odejmuję wyraz o niższym numerze od wyrazu o wyzszym numerze, róznica numerów tych wyrazów =
ilości "r"−ów pomiędzy nimi:
a
9 − a
3 = 6r
13 − 2 = 6r
6r = 11 /:6
a
1 = a
3 − 2r ("cofam się" od a
3 do a
1, a więc o dwa wyrazy, dlatego odejmuję 2r)
a
11 = a
9 + 2r ("podjeżdżam" od a
9 do a
11 do przodu o 2 wyrazy, dlatego dodaję 2r)
Liczę sume n początkowych wyrazów:
19 mar 01:22
Bogdan:
Zad. 1.
Liczba 2 jest wyrazem trzecim licząc od początku, liczba 13 jest wyrazem trzecim licząc od
końca w 11−wyrazowym ciągu arytmetycznym.
| | 11 | | 165 | |
S11 = |
| *(2 + 13) = |
| = 82,5. |
| | 2 | | 2 | |
| | n | |
Suma n wyrazów ciągu arytmetycznego Sn = |
| * (ak + an−k+1) |
| | 2 | |
19 mar 01:40