Anna: W trapezie równoramiennym kat ostry ma miarę 60o, a długość ramienia 4cm. Na dłuższej
podstawie zbudowano trójkat równoboczny o boku równym tej podstawie, tak, że otrzymano
pieciokat. wiedząć, że obwód pieciokata wynosi 31cm, oblicz pole tego trapezu.
26 lis 16:50
Gabi:
Skoro tak to 2a +4+4+b =31 a, b - podstawy trap.
2a +b = 23
x= (a-b)/2 x --- to ten odcinek na podst, trap. odciety przez wysokość trap.
z trójkata prostok. gdzie jes x, h --- przyprostokatne
i ramię = 4 --- przeciwprostokatna i kąt ostry 600
obliczamy h i x
h= 4sin600 h = 2√3 cm x/4 = cos 600 x = 2 cm
czyli x = (a-b) /2 czyli
a-b = 4
2a+b = 23 prosty układ
i juz a= 9cm b = 5cm
pole już tylko do wzoru policz sama juz dasz radę
26 lis 17:05
Anna: Wielkie dzięki za pomoc.
26 lis 17:18
Gabi: Cieszę sie ,że Ty się cieszysz


powodzenia

!
26 lis 17:21