bardzo ważne żeby rozwiązać plis pomóżcie
pomocy proszę: Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat. Przekątna tego prostopadłościanu ma długość 8√2 i
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60. Oblicz objętość i pole powierzchni
całkowitej prostopadłościanu i wykonaj rysunek.
16 mar 16:45
pomocy proszę: wie ktoś jak to zrobić
16 mar 16:52
PTwr: Masz trójkąt równoboczny o boku równym długości przekątnej figurki ( D=8√2 ) a wysokości
równej wysokości figurki ( H ).
Przekątna podstawy będzie równa połowie przekątnej figury ( jak narysujesz sobie wszystko to to
zobaczysz ) czyli d=4√2.
Teraz tylko poszczuj to wzorami =)
16 mar 16:53
pomocy proszę: nie wiem za bardzo jak to zrobić pomożesz plisssss
16 mar 17:00
PTwr:

Yuck
Czerwone to trójkąt o którym pisałem, każda krwawa kreska jest równa przekątnej figury, zielone
to wysokość figury, niebieskie to przekątna podstawy.
16 mar 17:21
pomocy proszę: narysowałam podobnie i obliczyłam bo podstawą jest kwadrat więc bok kwadratu ma 4 h = 4√6 i
teraz jak obliczyć objętość i pole całkowite
16 mar 17:29
pomocy proszę: :(:(:(:(:( pomóż jak wiesz
16 mar 17:39
pomocy proszę: wie ktoś jak to dalej rozwiązać
16 mar 18:39
PTwr: Muahahaha =)
Obudziłem się i już coś mam żeby się pośmiać =)
Podstawa to kwadrat? Więc pole dasz radę obliczyć =)
Objętość bryły prostej ( takiej gdzie podstawa jest taka sama jak pokrywka i są jedna pod drugą
) to pole podstawy razy wysokość − da radę bo podstawę już masz a wysokość obliczyłaś/łeś =)
Pole całkowite to suma pól wszystkich ścian, dwoma ścianami są takie same kwadraty − podstawa i
pokrywka − ich pole już masz.
Pozostałe cztery ściany są takimi samymi prostokątami, których jeden bok to krawędź podstawy (
wyliczyłaś/łeś że a=4 ) a drugi to wysokość figury ( h=4√6 ) − da radę wyliczyć pole ściany
=)
Pole całkowite to będą cztery razy pola ściany bocznej oraz dwa razy pole podstawy − żaden
problem =)
16 mar 19:36