1) wyznaczasz miejsca zerowe dla wartości bezwzględnych masz x01 = 1 i x02 = -1
2) oznaczasz sobie te miejsca na osi (nie trzeba,ale łatwiej później zobaczyć co i jak)
3) dla każdego z otrzymanych przedziałów ustalasz znak dla operacji pod wartością
bezwzględną po czym stosujesz definicję |x| = x dla x > 0 i |x| = -(x) dla x < 0
4) wyliczasz sobie wartości i sprawdzasz, czy otrzymany "x" należy do rozpatrywanego
przedziału. Jak należy to rozwiązane, jak nie należy - dla danego przedziału brak
rozwiązania
jak coś niejasne pytaj
IxI = x dla x≥ 0
miejsca zerowe pod modułami
1) x=1 2) x = -1
rozpatrujemy rozwiazania w przedziałach
bo na takie podzieliły nam oś Ox miejsca zerowe
x∈(-∞, -1) x∈<-1, 1) x⊂<1,∞)
tu zmiana znaków tu zmiana w pierwszym tu bez zniany
w obu bez znianąy w drugim w obu
-x +1 -x -1 = 10 -x +1 +x +1 = 10 x-1 +x+1 =10
-2x = 10 2=10 sprzeczne 2x = 10
x = - 5 x = 5
należy do tego tez nalezy do tego
przedziału przedziału
czyli odp: x= - 5 x = 5 i tyle ale czy będziesz juz umieć
tego typu zad. rozwiazywać?
bo jak tylko przepiszesz
to znowu nie dasz rady z podobnym
więc przeanalizuj tak by coś w głowie zostało
bo tego od Was oczekujemy i po to naprowadzamy
nie chodzi o czyste przepisywanie OK



?