........
Zuzanna: Pomóżcie! ; (
Wyznacz część wspólną zbiorów wartości funkcji
f(x)=−x2+3, x∊ℛ
oraz
g(x)=|x|−1, x∊ℛ.
Byłabym bardzo wdzięczna ; /
16 mar 16:26
fruu: g(x)=|x|−1
|x| przyjmuje zawsze wartosci dodatnie (np. |−2|=2)
masz stworzyc prosta |x| obnizona o 1 w dol
rysujesz
f(x)=−x2+3
na rysuneczku czesc wspolna
16 mar 16:31
Roman: tu chodzi o zbiory wartości tych dwóch funkcji:
zw(f)=(−∞;3>
zw(g)=<−1;∞)
część wspólna to zbiór: <−1;3>
16 mar 16:34
PTwr: Rysować nie trzeba bo ważne są tylko wartości
f)
−x2 daje zawsze ujemną liczbę lub zero, po dodaniu 3 wyjdzie że wartości są od minus
nieskończoności do 3
g)
|x| wartość bezwzględna sprawi że liczbę równą lub większą zero, po odjęciu jeden mamy zakres
od −1 do plus nieskończoności
f i g nałożą się od −1 do 3 =)
16 mar 16:35
Zuzanna: ale ja musze zrobic rysunek . . ; /
16 mar 18:01
Zuzanna: dobra zrobiła rysunek .. ale Zw przy funkcji g(x) nie ma być czasem: (
∞,−1>

Tak? czy tak
jak napisał `Roman`.? odp. ; )
16 mar 18:22
:o: nie.
od <−1.
∞) , bo ta funkcja nie przyjmuje wartosci najwiekszej

tylko minimalna
16 mar 18:31
Zuzanna: aha no ok dziekuje bardzo
16 mar 18:34