tmmariano: 2*12+3*22+4*32+.....+n(n-1)n2+(n+1)n2=[n(n+1)(n+2)(3n+1)]/12
26 lis 15:50
tmmariano: wyznaczyć za pomocą indukcji matematycznej...dochodze do pewnego momentu i stop zupełnie
nie wiem co dalej...
26 lis 15:54
Mycha: n=1
L=2*12=2
P=(1*2*3*4)/12=2
L=P
n0=1
Zakladamy ze wzor jest prawdziwy dla n=k
Zał:
2*12+3*22+...+k(k-1)2+(k+1)k2=[k(k+1)(k+2)(3k+1)]/12
n=k+1
T:
2*12+3*22+...+(k+1)k2+(k+2)(k+1)2=[(k+1)(k+2)(k+3)(3(k+1)+1)]/12
dowod indukcyjny
2*12+3*22+...+(k+1)k2+(k+2)(k+1)2=[k(k+1)(k+2)(3k+1)]/12+(k+2)(k+1)2=
[k(k+1)(k+2)(3k+1)+12(k+2)(k+1)2]/12=[(k+1)(k+2)((k(3k+1)+12(k+1))]/1
2=[(k+1)(k+2)(3k2+13k+12)]/12=[(k+1)(k+2)(3k+4)(k+3)]/12=[(k+1)(k+2)(k+3)(3(k+1)+1)]/12
c.b.d.o
26 lis 16:14
tmmariano: ooo wielkie dzięki motałem się nad tym zadaniem ładnych kilka godzin
26 lis 16:22
tmmariano: analizując zadanie, nie wiem jak z tego równania [k(k+1)(k+2)(3k+1)+12(k+2)(k+1)2]/12
powstało to [(k+1)(k+2)((k(3k+1)+12(k+1))]/12
26 lis 16:32
Mycha: popatrz na sam licznik
k(k+1)(k+2)(3k+1)+12(k+2)(k+1)
2
mamy sume dwoch liczb
w pierwszej i w drugiej powtarzaja sie czynniki (k+1) i (k+2) wiec wyciagamy je przed
nawias
(k+1)(k+2)[ k(3k+1)+12(k+1) ]
rozumiesz
26 lis 16:48
Tosia:
możesz dla 3k
2 +13k +12 zastosować rozkład na czynniki
za pomocą Δ-ty i dopasować rozkład do prawej str, i już będziesz
wiedzieć skad sie to wzięło OK

( chyba tak wolicie co

26 lis 16:49
Mycha: ale chodzi o moment wczesniej z tego co widze

tmmariano nie pytal o ten moment co
podalas
26 lis 16:53
tmmariano: o kurcze, ale jestem ciemna masa

dzięki, teraz już wszystko jasne
26 lis 16:53
Tosia: Własnie o ten

bo nie wiedział skad Ci sie wziął ten iloczyn
tak bynajmniej zrozumiałam
26 lis 17:09
tmmariano: jest OK wielkie dzięki
26 lis 17:12
Mycha: nie chce sie klocic ale zauwaz ze tam jeszcze nie ma funkcji kwadratowej zrobionej

[(k+1)(k+2)((k(3k+1)+12(k+1))]/12
dalej dopiero to wyliczalam
26 lis 17:15
26 lis 17:17