wyznacz równania
lala04: wyznacz równania stycznych do okregu O i prostopadłych do prostej l gdy:
o:(x−4)2+(y+1)2=13
l: 2x−3y + 2=0
16 mar 16:05
PTwr:
Współczynnik kierunkowy zgarniesz z własności prostych prostopadłych.
A drugi zgarniesz ze wzoru na odległość punktu od prostej.
By prosta była styczna do kółka jej odległość od środka kółka musi być równa promieniowi kółka
=)
16 mar 16:08
PTwr:
HINT: będą dwa różne b bo będą dwie różne proste =)
16 mar 16:09
fruu: 2x−3y + 2=0
3y=2x+2
y=2x+13
lub
2x=3y−1
x=3y−12
(x−4)2+(y+1)2=13 − podstaw za y "2x+13", jezeli nie wyjdzie, to podstaw wtedy za x
"3y−12"
16 mar 16:16
fruu: jejciu tam ma byc zamiast +1 oraz −1: +2 oraz −2
16 mar 16:17