α= 50 stopni
β= 80 stopni
a. Oblicz miary kątów trójkąta abc
b. wyraź w % jaką cześć długości okręgu stanowi długość łuku ab do którego nie należy punkt c.
wynik podaj w przybliżeniu z dokładnością do 1%
c. czy prosta ao jest rownoległa do prostej cb ? uzasadnij odp
Proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak to zrobić
a)
1)Kąt wpisany ABC jest oparty na tym samym łuku co kąt środkowy AOC więc jego miara wynosi 25o
2) Trójkąt AOB jest trójkątem równoramiennym o kącie przy wierzchołku 130 więc kąty przy
podstawie maja po 25o
kąt ABO=25o i kąt BAO=25o
3) W trójkącie równoramiennym COB kąt OCB miara kąta OCB wynosi 50o
4) W trójkącie równoramiennym AOC o kącie przy wierzchołku 50o kąty przy podstawie maja miarę
po 65o
Więc kąty trójkąta ABC maja miarę
∡ABC=25o
∡ ACB=50o+65o=115o
∡BAC=40o
b) Kąt środkowy oparty na łuku bez punktu C ma miare 230o
l=2πr
| 230o | ||
l1= | ||
| 360o |
| l | ||
*100% | ||
| l1 |
| (23/36)*2πr | 23 | ||
*100%= | *100%=64% | ||
| 2πr | 36 |