Kootkaa: Oblicz:
a) (13x+2y+2)-(24x-7+27)=
b) (5a-116+4)+(7a+8b)-(7b-8)=
c) (3x2-4)-(18-4x2)+(15x3+7x-15)+25x=
d) (4x-3y)-(2x-7y+3)=
e) (12x2-y-3)-(2x2+3y-1)+(4x2-5y+18)=
26 lis 15:12
Kootkaa: No proszę niech ktoś mi wykona, albo wytłumaczy czy coś... to zadanie powyżej..
błagam to ważne ...
26 lis 15:22
karloz: proszę bardzo

w każdym z zadań opuszczasz nawiasy, jeżeli jest potrzeba zmieniasz znaki (jeśli masz
minus przed nawiasem) i najnormalniej w świecie dodajesz albo odejmujesz

przykładowo pierwsze
(13x + 2y + 2) - (24x - 7 + 24) = 13x + 2y + 2 - 24x + 7 - 24 = -11x + 2y - 15
jeżeli się nie pomyliłem to tak wychodzi

jak coś to pytaj
26 lis 15:29
Emi: Małe przeoczenie

wynik -11x +2y - 18
26 lis 15:39
karloz: Emi - a gdzie to przeoczenie, bo jakoś znaleźć nie mogę?
26 lis 15:50
Kootkaa: ...to ile wyjdzie w końcu w tym pierwszym " -11x + 2y - 15" czy " -11x +2y - 18" ?
26 lis 15:59
xlaw: tu masz przeoczenie
(13x+2y+2)-(24x-7+27) a nie (13x + 2y + 2) - (24x - 7 + 24)
26 lis 16:00
xlaw: -11x +2y - 18
26 lis 16:01
xlaw: Ok drugie.
(5a-116+4)+(7a+8b)-(7b-8)= 5a-116+4+7a+8b-7b+8
=12a-104+b
26 lis 16:04
karloz: ok - faktycznie. błąd przy przepisywaniu

ma być -18
26 lis 16:05
Kootkaa: Okej dzięki...

26 lis 16:12
Pomocnik: (3x2-4)-(18-4x2)+(15x3+7x-15)+25x=
3x2-4-18-4x2+15x3+7x-15+25x=
46x9-37
czy jakoś tak wyjdzie w tym c) ?
26 lis 16:24
Gabi: Eeee tam

taki pomocnik

źle pomogłeś tym razem

Bzdurki



!
26 lis 16:51
Pomocnik: Noo to jak bzdurki to jak to będzie, bo ja nie wiem co jest źle... uświadom mnie może z
łaski swej
26 lis 20:29