a
???: dany jest nieskonczony ciag arytmetyczny −17,−13,−9,−5,... Dwudziesty wyraz tego ciagu ile jest
rowny?
16 mar 15:35
Dżerard: a1=−17
r=a2−a1=−13−(−17)=4
an=a1+(n−1)*r
a20=−17+(20−1)*4
a20=−17+78
a20=61
16 mar 15:51
PTwr: Oblicz różnicę − wartość o którą wyraz następny jest większy/mniejszy od wyrazu poprzedniego −
np q=a2 − a1 ( wyraz drugi odjąć wyraz pierwszy )
Wzór na n'ty wyraz ciągu wygląda jakoś tak
an=a1+(n−1)*q
Do takich podstaw gotowca nie dam =) Ucz się leniu =)
16 mar 15:51
PTwr: Oj, dajesz dziecku gotowca to tylko przepisze i nic się nie nauczy =/
16 mar 15:51