s
???: przekroj osiowy stozka jest trojkatem rownoramiennym o podstawie 8 i ramieniu 10. oblicz miare
kata srodkowego wycinka kola stanowiacego powierzchnie boczna tego stozka.
16 mar 15:32
goldenfille: r=4 − promień koła w podstawie
R=10 − promień koła z którego wycinka powstało pole boczne
2πr=8π
2πR=20π
jaką częścią obw duzego koła jest obw koła przy podstawie :
| 2 | |
| * 360 st. = 144 stopnie |
| 5 | |
16 mar 15:45
PTwr: Tworząca ma długość 10, średnica podstawy ma długość 8.
By wyliczyć zadany kąt wylicz długość całości koła z którego wycięto bok − okrąg o promieniu
równym tworzącej stożka, następnie wylicz długość wycinka koła z którego powstał bok − jest
to obwód podstawy. Mając te dwie długości masz obwód całości koła i obwód jego wycinka.
Do rozwiązania potrzebujesz jeszcze wiedzieć że stosunek obwodu wycinka do obwodu pełnego koła
jest równy stosunkowi ich kątów ( kąt koła to 360 ) =)
16 mar 15:45