help
Przemas: Prosze o pomoc to na jutro

! Czy otrzymasz stozek, obracajac trojkat o 360 stopni dookola
prostej zawierajacej jeden z jego bokow jezeli dlugosci bokow trojkata wynosza: a) 5cm 13cm
12cm b)1,4cm 4,8cm 5cm c)3√2cm 4√2cm 5√2cm d)5cm 6cm 7cm
16 mar 15:20
goldenfille: moim zdaniem żeby otrzymać stożek, musisz mieć trójkąt prostokątny wiec sprawdzić wystarczy czy
te trójkąty są prostokątne. z twierdzenia pitagorasa.
np. a) 52+122=132
25+144=169
169=169. −> trójkąt jest prostokątny.
16 mar 15:27