aza:
po pierwsze obliczasz miejsce zerowe pod modułem
( zawsze tak zaczynamy rozw. zad. tego typu

)
więc x = - 4
rozpatrujemy nierówność na lewo i prao od tego miejsca czyli
1) x⊂(-∞, - 4) i 2) x⊂< - 4, ∞)
w 1) zmieniamy znaki pod modulem w 2) nie zmieniamy
czyli
dla x∈(-∞, -4) x∈<-4,∞)
5 -2x(-x -4) ≥ -3 5 -2x( x +4) ≥ - 3
po wymnożeniu i redukcji i przeniesieniu - 3 otrzymasz
2x
2 +8x +8 ≥ 0 -2x
2 -8x +8 ≥ 0
x
2 +4x +4 ≥ 0 x
2 +4x - 4≤ 0 bo dzielone przez ( - 2)
(x+2)
2 ≥ 0 Δ = 32
√Δ = 4
√2
x⊂ R x
1 = -2 - 2
√2 x
2 = -2 +2
√2
x∈( -2 -2
√2 , -2 +2
√2)
teraz wybieramy cz. wspólna rozwiazań w tych rozpatrywan. przedział.
czyli
cz. wspólna w a tu ponieważ -2 -2
√2 < - 4
1) x⊂(-∞, - 4) w 2) x⊂ <-4, -2+2
√2)
jako odp. podajemy zawsze sumę przedziałów z 1) i 2)
czyli ostatecznie; x⊂(-∞, -2 +2
√2) rozumiesz to już

?