Prosze pomozcie mi w ogole nie wiem o co chodzi
Piotr7: oblicz wartosc wielomianu w dla podanego argumentu x.
a. w(x)=(x+5)2−(x−1)2−12(x+2), x=1+√3
b. w(x)=(x−3)2+(2x+1)2+5(x+1)(1−x), x=15−√22
16 mar 14:41
wilga:
ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
rozkładasz pierwsze dwa składniki
a) W(x) = (x+5+x−1)(x+5−x+1) −12x−24= (2x+4)*6− 12x−24= 12x =24 −12x −24=0
W(x)= 0 dla każdego argumentu x
więc i dla x= 1+p[3}
16 mar 14:46
Piotr7: no i tak zrobilem i mi nie wycxhodza wyniki
16 mar 14:51
Piotr7: c. w(x)=(x−3)(x+3)(2x2+18), x=√11
16 mar 14:58
Piotr7: c. w(x)=(x−3)(x+3)(2x2+18), x=√11
16 mar 15:00
Anulka: POMOZE MI KTOS NIE UMIEM TEGO ZROBIC A BARDZO WAZNE JEST TO DLA MNIE BO TO JEST NA ZALICZENIE
SEMESTRU NA JUTRO
16 mar 15:11
Anulka: sorry to nie tu
16 mar 15:11
Piotr7: JA tez mam zaliczenie semstru i tez tego nie umiem i licze na to ze ktos mi pomoze
16 mar 15:12