AnkA: wyznacz funkcje f o g , oraz g o f, gdy f,g: R→R określone są nast.
f(x)={x-3 dla x≤3 g(x)={3x-2 dla x≤1
2x-6 dla x>3, x2 dla x>1
26 lis 13:13
Mycha: f o g oznacza f(g)
wiec dla pierwszego
musimy rozdzielic to na trzy przedzialy
x≤1, x∈(1;3> , x>3
pierwszy przedzial
f(x)=x-3
g(x)=3x-2
f(g(x))=3x-2-3=3x-5
drugi
f(x)=x-3
g(x)=x
2
f(g(x))=x
2-3
trzeci
f(x)=2x-6
g(x)=x
2
f(g(x))=2x
2-6
sprobuj analogicznie z g o f
26 lis 15:42
b.: hmm, niestety, nie jest tak prosto

dla g(x) trzeba podzielić na 2 przedziały: (-
∞,1> i (1,
∞),
a potem zobaczyć, kiedy wartość *g(x)* będzie w (-
∞,3>, a kiedy w (1,
∞)
-- no bo f liczymy nie w punkcie x, tylko w punkcie g(x)
26 lis 16:27
AnkA: a mozesz to rozpisać z objaśnieniem skąd jakie wyliczenie, bo nic nie łapię jak mam to
obliczyć
26 lis 20:40
Mycha: no tak... masz racje oczywiscie
i tak samo bedzie z tym co napisalam. najpierw trzeba sprawdzic wartosci funkcji f(x).
najlepiej bedzie to narysowac i z wykresu odczytac
26 lis 21:09