trudne
mateos133: zad 65
Oblicz pole trójkąta równobocznego wpisanego w koło o promieniu 4cm oraz pole trójkąta
równobocznego opisanego na tym kole. Ile wynosi stosunek pól tych trójkątów? Czy stosunek ten
zależy od wilekosci promienia koła?
zad 66
Obwód trójkąta foremnego wynosi 24cm.Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie i wpisanego w
ten trójkąt
16 mar 13:20
michał kas : dobra pomagam
16 mar 13:22
michał kas : Zad 65
r
w=4 cm
24=a*
√3
a=U{24}{
√3
12 cm=a*
√3/
√3
P
trój w=
(8√3)2*√34
16 mar 13:38
michał kas : P
△w=48*
√3cm
2
| | (4√3)2*√3 | |
Ptrój. o= |
| =12*√3cm2 |
| | 4 | |
stosunek =1:4
nie
16 mar 13:50
michał kas : Zad 66
3a=24 cm
a= 8 cm
Pole koła wpisanego = pir
2
| | 4 | |
Pole koła wpisanego=pi*( |
| *√3)2 |
| | 3 | |
| | 16 | |
Pole koła wpisanego= |
| pi cm2 |
| | 9 | |
Pole Koła opisanego =pir
2
| | 8 | |
Pole Kołą opisanego= pi*( |
| *√3) 2 |
| | 3 | |
| | 64 | |
Pole Koła opisanego = |
| pi cm2 |
| | 3 | |
16 mar 14:05
michał kas : pole koła opisanego tam promień do kwadratu w drugim


!
16 mar 14:09
mateos133: dzieki
16 mar 16:50