funkcja wykładnicza
mała: Bardzo proszę o pomoc:
Do wykresu funkcji wykładniczej określonym wzorem y=ax należy punkt P. Podaj wzory
a) P= (1;6)
b) P= (2;9)
c) P= (3; 8125 )
d) P= (−2; 49 )
16 mar 11:00
Mateusz: punkt ma współrzędne P(x,y) popodstawiaj i sprawdz
16 mar 11:05
mała: a czy mógłby mi ktoś podać jeden przykład bo nie rozumiem
16 mar 15:20
mała: bardzo proszę o pomoc
16 mar 15:20
mała: czy ktoś może mi pomóc
16 mar 18:24
fruu: P= (1;6) ⇒ x=1 oraz y=6
y=ax
6=a1
a=6
16 mar 18:28
mała: b) a=3
c) a=
225
d) a=
32
czy ktoś może to sprawdzić i powiedzieć co dalej zrobić z tym zadaniem
17 mar 07:41
mała: proszę o jakąś wskazówkę
17 mar 08:10
tom: w każdym z podpunktów masz wyliczyć a i wstawić do wzoru
a) y = 6
x
b) 9 = a
2 stąd a = 3 (bo a>0) wzór y = 3
x
| | 8 | | 3√8 | | 2 | | 2 | |
c) |
| = a3 a = |
| = |
| wzór y = ( |
| )x |
| | 125 | | 3√125 | | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 16 | | 16 | |
d) |
| = a −2 a = |
| wzór y = ( |
| )x |
| | 9 | | 81 | | 81 | |
17 mar 08:31
mała: i to już całe zadanko

a mam pytanko czemu w d jest a=
1681
mi wyszło
32 źle zrobiłam
17 mar 08:54
mała: czy to juz koniec, proszę o pomoc czy trzeba jeszcze cos rysować
17 mar 09:55