b.: bijekcja to funkcja różnowartościowa i ,,na''
np.jak zbadać, że jest ,,na''
niech (w,z)∈R
2 będzie dowolne, trzeba pokazać, że istnieje (x,y) takie,
że h(x,y)=(w,z). To jest po prostu układ równań do rozwiązania:
{ x+2y = w
{ 3x-y = z
x,y --niewiadome
(przy okazji, można pokazać, że ma on zawsze dokładnie 1 rozwiązanie,
i dostaje się od razu różnowartościowość)
funkcja odwrotna h
-1 to taka, że h
-1(h(x,y)) = (x,y),
czyli
h
-1(x+2y, 3x-y) = (x,y)
i to znowu będzie układ równań

(zresztą taki sam, jak przed chwilą)