Oblicz długości przekątnych i obwód tego trapezu.
agoo: 2. W trapezie równoramiennym dłuższa podstawa ma długość 24cm, a wysokość jest równa 8cm. Punkt
przecięcia przekątnych dzieli je w stosunku 1:3. Oblicz długości przekątnych i obwód tego
trapezu.
16 mar 09:43
tom:

| | 1 | |
ΔABS i CDS są podobne więc |CD| = |
| |AB| = 8 |AE| = 8 ( z uwagi na symetrię) |
| | 3 | |
|AD| = 8
√2 = |BC| obwód....
|BD|
2 = |BE|
2 + |DE|
2 .....
16 mar 12:36
agoo: dziękuję ci bardzo Tom, wieczorem wrócę do zadań i spróbuje je rozwiązać
16 mar 17:10