dla x należącego do (0
matylda: Dla x należącego do (0; 2) wyrażenie
jest równe:
?
16 mar 07:59
matylda: Pomoże ktoś?
Zapomniałam dopisać odp.
A. −1
B. 0
C. 1
D. 2
16 mar 15:10
Dżerard: dla x∊(0; 2):
|x| = x
|x−2| = −x+2
więc
| |x|(x−2) | | x(x−2) | | x2−2x | |
| = |
| = |
| = −1 |
| x|x−2| | | x(−x+2) | | −x2+2x | |
16 mar 15:29
matylda: A wytłumaczy ktoś dlaczego akurat jest −x+2?
16 mar 15:44
Dżerard: dla x∊(0; 2)
|x−2| = −x+2
najlepiej to rozwiązywać tak, że podstawiasz sobie liczbę jakaś ze zbioru (0,2), np 1
czyli |x−2|=|1−2|=|−1|
wyznaczasz teraz wartość bezwzględną z liczby ujemnej, zatem musisz opuścić wyrażenie wartości
bezwzględnej zmieniając znaki, więc |x−2| = −x+2
16 mar 15:56
Alv: Gdyż skoro x jest z przedziału (0 ;2) to wyrażenie x − 2 jest mniejsze od zera więc z definicji
wartości bezwzględnej:
|x − 2| = − (x − 2) = −x + 2
16 mar 15:56