ulaat: Nieskończony ciąg liczbowy (an) jest określony wzorem an = 2- 1/n, n=1, 2, 3,....
a) oblicz, ile wyrazów ciągu an jest mniejszych od 1,975
b) dla pewnej liczby x trzywyrazowy ciąg (a2, a7, x) jest arytmetyczny. Oblicz x.
26 lis 09:11
Basia:
a)
2-1/n<1,975
-1/n<1,975-2
-/1/n<-0,025
1/n>0,025
1/n>25/1000
1/n-25/1000>0
(1000-25n)/1000>0
1000-25n>0
-25n>-1000
n<40
czyli 39 od a1 do a39
26 lis 09:26
Basia:
b)
b1=a2=2-1/2=3/2
b2=a7=2-1/7=13/7
b3=x
b2=(b1+b+3)/2
13/7=(3/2+x)/2 /*2
26/7=3/2+x
x=26/7-3/2
x=(52-21)/14
x=31/14
o ile nie pomyliłam się w rachunkach
26 lis 09:34