Małaa: 1. Zapisz w prostszej postaci:
a) 12xy
2/4
b) 5a*2a
2/20
c) 6x
2y/3y
d) 15m
3n
2/10n
e) 3bc
5/bc
3
f) s
3t
2{2}/s
2t
g) 2n
2*6v
3/4n
2v
h) 2p
3*9q
4/90p
2q
2
Proszę o rozwiązanie tego zadania.
Z góry dziękuję

**
25 lis 22:38
zuza: poskracaj ułamki
25 lis 22:43
Patrycjaa ♥: a)
12xy2:4 =12/4 *xy2 =3xy2
b)
5a *2a2:20 =10a3/20 =a3/2
c)
6x2 y:3y =2x2
d)
15m3*n2:10n =3/2 *m3 n =1,5m3 n
e)
3bc5:bc3 =3c2
f)
s3*t2 *V2:s2*t =stV2
g)
2n2*6v3:4n2*v =12n2*v3:4n2*v =3v2
h)
2p3*9q4:90p2*q2 =18p3*q4:90p2*q2 =0,2pq2
18 lis 18:20
lllllllllllllllll: ..........
28 lis 18:41