Asica: Uczeń przeczytał książkę w ciągu 3 dni. Pierwszego dnia przeczytał 25 % całej książki i
jeszcze 10 stron. W drugim dniu 5/11 reszty i 10 stron, w trzecim ostatnie 50 stron.
Ile stron m ta książka ?
25 lis 22:20
figo: powalone te zadania
25 lis 22:21
Michu: Takie zadania liczy się od końca.
25 lis 22:25
Asica: Wiesz ja kiepska z matmy i jakoś nic mi to nie mówi
25 lis 22:26
luluś: odp. ok. 135 chyba xD
25 lis 23:25
26 lis 01:07
MatmaNa6.pl: za x przyjmujemy liczbe stron w książce
pierwsze dnia 1/4x+10
drugiego dnia (x-1/4x - 10 ) * 5/11 + 10
trzeciego dnia 50
i teraz układamy równanie
1/4x + 10 + ((3/4)x - 10 )*5/11 + 10 + 50 = x ( cala ksiazka )
10 + (3/4)*(5/11)x - 50/11 + 10 + 50 = x -1/4x
70 - 50/11 = (3/4)x - (15/44)x
770/11 - 50/11 = 33/44x - 15/44x
720/11 = 18/44x
(720/11) * (44/18) = x
x = 160 stron
proste
26 lis 01:17
Asica: Ludziska BARDZO DZIĘKUJE
26 lis 18:59