25 lis 21:01
Aneta: W trójkącie równoramiennym wysokość poprowadzona do podstawy , ma długość 6pierwiastków z
6. Ramie jest o 30% krótsze od podstawy. Oblicz obwód tego trójkąta...PROSZĘ
WYTŁUMACZCIE MI TO.....
25 lis 21:03
figo: pomóżesz mi w zadaniu to ja tobie pomoge bo masz banalne
25 lis 21:05
figo: a ile masz pał
25 lis 21:20
pipi:
k - ramię a --- podstawa skoro ramie krótsze to
k = a - 0,3*a czyli k = 0,7*a
obliczaszz tw. Pitagorasa
h
2+( 0,5a)
2 =( 0,7a)
2 oblicz
a powinno wyjśc 30 cm to k= 0,7*30 = 21cm
pole i obwód ze wzoru ok
25 lis 21:20