koko: Jak to obliczyć ?
wiem jak to robić na liczbach, (n!/k!(n-k)!) ale ta niewiadoma (m) niestety mnie
rozłożyła
n= 3m
k= 3
wynik: (3m-2)(3m-1)m / 2
Za wszelką pomoc z góry dziękuje.
25 lis 20:49
koko: n nad k (symbol Newtona)
25 lis 20:53
Michu: No masz poprawnie przekształcone, a jaka treść zadania?
25 lis 21:44
mała: To znaczy masz mieć taką odp. i nie wiesz jak do tego dojść?
czy tak?
( 3m) ! (3m - 3) ! (3m -2)(3m -1) 3m
= --------------- = ------------------------------------ =
3 ! (3m - 3) ! 3! ( 3m - 3)!
(3m-2)(3m-1)3m pozostałe czynniki zwiekszaja się o 1 aż do 3m
---------------------- (3m -3)! skrócone
1*2*3
(3m-2)(3m-1)m
------------------ bo skrócone przez 3
2
o to Ci chodziło

25 lis 23:17
Bart:
n+1 n n
k = k + k−1
14 paź 19:14