Milka: Teraz dobrze, 6 napewno jest do potęgi x i co z tym ? ( 3- 2 √2 )x + ( 3+ 2
√2 )x = 6x
25 lis 20:23
b.: może tak: podzielmy obustronnie przez 6x:
((3-2√2)/6)x + ((3+2√2)/6)x = 1
niech a=(3-2√2)/6, b=(3+2√2)/6, więc a+b=1
i równanie przyjmuje postać
ax + bx = 1
gdzie a+b=1
no i teraz, jeśli x>1, to
ax < a
bx < b
czyli
ax + bx < a+b = 1
zatem x nie może być >1
podobnie pokazujemy, że x nie może być < 1
25 lis 20:49
25 lis 20:56
Michu: a jest liczbą ujemną, b dodatnią, więc stwierdzenie ax<a jest wątpliwe
25 lis 20:59
Michu: Dałoby się, gdyby nie potęga x przy 6
25 lis 21:01
Milka: Ta potęga jest tam na pewno, gdyby jej nie było... .. przykład byłby banalny
25 lis 21:07
Michu: Sorki, pomyliłem się, obydwie liczby są przecież dodatnie. Chyba jednak dowód "b." ma
sens.
Przepraszam, zwracam honor!
25 lis 21:35