Ktosik: 8(4x + 4( -x) ) - 54 (2x + 2( -x) ) +101 = 0
25 lis 19:41
Miki:
2
x = t 4
x = t
2 i juz dasz radę

uwzglednij odrotności t i t
2 przy
ujemnych wykładnikach
25 lis 19:44
Milka: Próbowałam tak....
ale wychodzi wuwczas równanie wielomianowe 4 stopnia, i zaszukam sie na śmierć badając
podzielność wyrazu wolnego... schematem Hornera
25 lis 19:45
Miki:
chwila policze
25 lis 19:59
Milka: i co? i co? i co?
25 lis 20:09
Miki:
Sprytne

wyszło mi x=2 i x =0
25 lis 20:15
Milka: No to lipa, bo jedno z Twoich rozwiązań jest złe, i w dodatku brakuje Ci jeszcze 3
rozwiązań

Czyli razem 4, czyli musi być wyjdzie wielomian 4 stopnia z 4
pierwiastkami
25 lis 20:18
Milka: przypuszczam, ze bedzie podwójne podstawienie
25 lis 20:19
Miki: zaraz x = 0 nie spełnia x=2 trzea policzyć czy spełnia
25 lis 20:22
Miki:
własnie tak !1 dobrze przypuszczasz, tylko nie wiem czy sie nie walnąłem w obliczeniach

sprawdź czy x = 2 spełnia to równanie to wtedy po troche ci podamjak to rozgryść ok
25 lis 20:24
Milka: Co Twój wyliczony x ma spełniać? wielomian stopnia 4 czy równanie wykładnicze? Bo
spełniać to om może wiele żeczy
25 lis 20:25
Milka: Przypuszczam, że będzie jak spekulowaliśmy, wielomian 4 stopnia i chajda liczyć
pierwiaski, tylko ta 8 ma cholernia duzo dzielników

i myślałam, że może jest tu
jakieś fikumiku, może jakaś sztuczka ....
25 lis 20:27
Miki: musiałem sie rąbnąć w obliczeniach

delt ładnie wychodzą
ale x = 2 nie spełnia
25 lis 20:28
Milka: Czyli równanie nie do rozwiązania...
25 lis 20:29
Miki:
ja robiłem tak i powinnobyć


za t = 2
x +2
-x a za t
2 = (2
2x + 2
-2x ) - 2
czyli t
2 +2 = ( 2
2x + 2
- 2x bo z podniesienia do kwadratu to wyszło
bo podwokony iloczyn 2*2
2x * 2
-2x = 2 czyyli trzeda odjać te dwa
nie wiem czy wiesz a później jeszcze raz podstawienie
2
x = z policz może Tobie wyjdzie

25 lis 20:34
Miki:
Po co nauczyciele nas tak meczą czasami sie zastanawiam

25 lis 20:37
Milka: Bo chcą mięc więcej osób na konsultacjach, by czuć się potrzebnym
25 lis 20:44
figo: Ω∞≤≥∈⊂∫←→⇒⇔∑≈≠πΔαβγδ
25 lis 20:46
figo: chętnie jakbym był ministrem edukacji to bym tak zrobił że by majca nie wliczała się do
ocen
25 lis 20:48
Milka: To może jednak nie ubiegaj sie o to stanowisko.... bo coś czuje, że za kadencji
takiego ministra mielibyśmy pokolenie tumanów
25 lis 20:53
Milka: Z zadankiem nie ma już problemu, właśnie ładnie wyszło.....


Dziekuje serdecznie za
natchnienie
25 lis 20:54
Miki: Nie zwracaj uwagi na takie teksty

liczyłaś to i jak wiesz o co chodzi

,bo myslę,że
gdzieś musiałem poełnic błąd przy zwykłych rachunkach

pozdrówka
25 lis 20:55
Miki: no widzisz

lepszajesteś

gratulacje

a liczyłas właśnie tak

ciekaw jestem
25 lis 20:57
Milka: Tak, przeliczyłam to zadanko, dziekuje za pomoc, okazało sie nie takie straszne,
pozdrawiam
25 lis 20:57
Milka: Zkożystałąm z tego fikumiku t
2 i potem z kolejną podstawianką
25 lis 20:57
25 lis 20:59