Nivea: Podaj jawny wzór na Sn oraz udowodnić indukcyjnie jego poprawnośc. an=an-1+2an-2,
a0=1, a1=1
25 lis 19:21
Nivea: bardzo bym prosił o pomoc w tym zadaniu .
25 lis 21:07
b.: to chyba nie z liceum?

zbadaj najpierw, jakie ciągi geometryczne spełniają ten wzór rekurencyjny (bez warunków
początkowych):
jeśli a
n=αq
n (a≠0, q≠0)
to równanie przyjmuje postać
αq
n = αq
n-1 + 2αq
n-2 / : αq
n-2
q
2 = q + 2
q
2-q-2 = 0
czyli q=-1 lub q=2
zatem ciągi α(-1)
n oraz β2
n spełniają wzór rekurencyjny
czyli też
a
n = α*(-1)
n + β*2
n
spełnia wzór rekurencyjny
teraz wstawiając n=0, n=1 dostaniesz układ równań na α i β
i w konsekwencji gotowy wzór jawny
potem pozostaje udowodnić indukcyjnie -- to już nietrudne
26 lis 13:22
Nivea: No nie z liceum

No wielkie dzięki to spróbuje teraz to zrobić. Dzięki
26 lis 16:28
Jakub: Pytanie czy są inne ciągi niż geometryczne i "złożenia liniowe" tych ciągów
geometrycznych, które spełniają ten wzór rekurencyjny?
26 lis 18:36
b.: akurat ten wzór rekurencyjny nie -- bo dla dow. warunków początkowych można
znaleźć odpowiednie α i β. No a jasne jest, że wzór rekurencyjny + warunki początkowe
określa już ciąg.
26 lis 23:09
Nivea: No niestety nie moge udowodnić indukcyjnie

Może ktoś pomoże byłbym bardzo wdzięczny.
30 lis 14:40
Basia:
an=α(-1)n+β2n
a0=α(-1)0+β20
a0=α+β
(1) α+β=1
a1=α(-1)1+β21
a1=-α+2b
(2) -α+2β=1
z (1) i (2)
3β=2
β=2/3
α+2/3=1
α=1/3
an=1/3*(-1)n+2/3*2n
dowód indukcyjny:
1. dla n=0 L=a0=1
P=1/3+2/3=1
L=P
2. zakładamy,że
an-1=1/3*(-1)n-1+2/3*2n-1
an=1/3*(-1)n+2/3*2n
mamy udowodnic, że an+1=1/3*(-1)n+1+2/3*2n+1
z wzoru rekurencyjnego mamy
an+1=an+2an-1= (na mocy zał.indukcyjnego)
1/3*(-1)n+2/3*2n+2/3*(-1)n-1+4/3*2n-1=
1/3*(-1)n-1*[(-1)+2] + 2/3*2n-1*[2+2]=
1/3*(-1)n-1+2/3*2n-1*4= \\\ (-1)n-1=(-1)n+1 4=22
1/3*(-1)n+1+2/3*2n+1
c.b.d.o.
30 lis 15:06
tmmariano: Witam! Próbuje zrozumieć te linijki i jakoś nie mogę. Czy może mi ktoś bardziej je
objaśnić?
1/3*(-1)n+2/3*2n+2/3*(-1)n-1+4/3*2n-1=
1/3*(-1)n-1*[(-1)+2] + 2/3*2n-1*[2+2]=
1/3*(-1)n-1+2/3*2n-1*4= \\\ (-1)n-1=(-1)n+1 4=22
1/3*(-1)n+1+2/3*2n+1
1 gru 18:14
Basia: wyłączenie przed nawias z 1 i 3 1/3*(-1)n-1 a z 2 i 4 2/3*2n-1
1 gru 18:54
tmmariano: kurde dalej nie czaje... zupełnie nie wiem jak to policzyć, nie rozumiem jak z 1 lnijki
wyszła 2
1 gru 19:02
tmmariano: mam swój przykład i liczę, doszedłem do momentu
(1) α+β=0
(2) α(4-2√3)+β(4+2√3)=2
nie wiem jak to policzyć...
1 gru 19:20
Basia:
β= -α
α(4-2√3)-α(4+2√3)=2
i wyłączyć α przed nawias
1 gru 19:26
tmmariano: kurde robię to zadanie od 15 i koszmar
an=-2an-1 + 2an-2
a0=0, a1=2
najgorszy jest dowód indukcyjny
możesz mi to dokończyć? Odwdzięczę się - prosze
1 gru 19:38
Basia:
spróbuję to zrobić od poczatku do końca; za jakieś pół godzinny powinno być
1 gru 19:41
tmmariano: oki, czekam
1 gru 19:43
Basia:
no to na dzień dobry wyszło mi co innego
an=αqn
an=-2αqn-1+2αqn-2
αqn=-2αqn-1+2αqn-2 /αqn-2
q2=-2q+2
q2+2q-2=0
Δ=4-4*1*(-2)
Δ=12
√Δ=2√3
q1=(-2-2√3)/2=-1-√3
q2=(-2+2√3)/2=-1+√3
an=α*(-1-√3)n + β*(-1+√3)n
a0=0=α+β
a1=2=α*(-(1+√3))1 + β*(√31)1= α(√3+1)1+β(√3-1)1
β=-a
-α(√3+1) - α(√3-1)=2
-α(√3+1+√3-1)=2
-α*2√3=2
α=-1/√3=-√3/3
β=√3/3
an=-√3/3*(-1)n*(√3+1)n + √3/3*(√3-1}n
an=√3/3 * [(p(3}-1)n - (-1)n(√3+1)n]
to jest na pewno dobrze; sprawdzałam; indukcja za jakiś czas; umieram z głodu; ok?
1 gru 20:15
tmmariano: ok
1 gru 20:22
Basia:
przelicz to sam jeszcze raz; mogłam sie gdzieś pomylić; to jest dość koszmarne
1 gru 20:25
tmmariano: no wiem że jest sprawdzam właśnie
1 gru 20:29
tmmariano: faktycznie, jest poprawnie tak samo mam...
1 gru 20:36
Basia:
dowód indukcyjny mi nie idzie; może gdzieś jest błąd; musisz to mieć dzisiaj?
popatrzyłabym na to jutro świeżym okiem
1 gru 20:36
tmmariano: jutro może być
1 gru 21:12
Basia:
mam to cholerstwo; spać bym pewnie nie mogła
an=√3/3 * [(√3-1)n - (-1)n(√3+1)n] (0)
zapiszmy to trochę inaczej
an=(1/√3) * [ (√3-1)n - (-1)(-1)n-1(√3+1)n]
an=(1/√3) * [ (√3-1}n + (-1)n-1(√3+1)n]
i ten wzór udowodnimy indukcyjnie dla n≥1
dla n=0 pokazujemy prawdziwość wzoru (0)
1. L=a0=0
P= (1/√3) * [ 1 - 1*1] = 0
L=P
2. Założenie:
an-1=(1/√3) * [ (√3-1)n-1 + (-1)n-2(√3+1)n-1 ]
an= (1/√3) * [ (√3-1}n + (-1)n-1(√3+1)n ]
Teza:
an+1= (1/√3) * [ (√3-1)n+1 + (-1)n(√3+1)n+1 ]
dowód:
z wzoru rekurencyjnego mamy:
an+1= -2an+2an-1=
(-2/√3)*[ (√3-1)n + (-1)n-1(√3+1)n ] +
(2/√3)*[ (√3-1)n-1 + (-1)n-2(√3+1)n-1 ] =
(2/√3)*[ (√3-1)n-1 - (√3-1)n + (-1)n-2(√3+1)n-1 - (-1)n-1(√3+1)n
]=
(2/√3)*[ (√3-1)n*(1/(√3-1) - 1) + (-1)n-2(√3+1)n*(1/(√3+1) -(-1)*1) ]
1/(√3-1) -1 = (√3+1)/(3-1) - 1= (√3+1-2)/2= (√3-1)/2
1/(√3+1) + 1 = (√3-1)/(3-1) +1 = (√3-1+2)/2 = (√3+1)/2
(-1)n-2=(-1)n
stąd nasze wyrażenie =
(2/√3)*[ (√3-1)n+1/2 + (-1)n(√3+1)n+1/2 ] =
a to po wyłączeniu 1/2 daje an+1 takie jak w założeniu
co studiujecie, że wam takie koszmarki kazali liczyć?
1 gru 22:01
chichotka: Podaj jawny wzór na Sn oraz udowodnić indukcyjnie jego poprawność. an=4an-1+2an-2,
a0=0, a1=1
1 gru 23:21
chichotka: Podaj jawny wzór na Sn oraz udowodnić indukcyjnie jego poprawnośc. an=an-1+2an-2,
a0=1, a1=1
1 gru 23:22
chichotka: Proszę o pomoc
1 gru 23:23
Basia:
na miłość boską co Wy studiujecie?
nie pomogę dopóki się nie dowiem (zapisałam to sobie, ale to już jutro ok?)
2 gru 00:04
chichotka: dzięki

jak się miało słabego nauczyciela w szkole średniej to potem wychodzą braki
2 gru 00:10
Basia:
to nie są zagadnienia ze średniej szkoły; dlatego pytam co studiujecie; indukcja owszem
jest w średniej, ale nie na tym poziomie
2 gru 00:53
Basia:
piszę rozwiązanie w nicku "chichotka", tu już trochę za dużo tego wszystkiego
2 gru 01:28
ralph4: ja koleżanko informatyke ale jeszcze wladowali nam jakas smieszna ekonometrie i dlatego
takie cyrki sa. a co do szkoly sredniej do tam to wogole kladli na to lage, tak prawde
mowiac
2 gru 07:48
tmmariano: dzięki "Basia" jesteś MEGA, MEGA, Informatyki się uczymy
2 gru 15:03
janol: To moze ja sie dolacze do tego posta
an = 2an-1+an-2, a0 = 2 a1 = 1
Podac jawny wzor na Sn oraz uduwodnic indukcyjnie jego poprawnosc
Bym byl bardzo wdzieczny za rozwiazanie tego zadanka. Pozdrawiam
12 sty 14:41
%3Cpre%3E%3Cb%3Ejanol%3A%3C%2Fb%3E%20To%20moze%20ja%20sie%20dolacze%20do%20tego%20posta%20%0A%0Aa%3Csub%3En%3C%2Fsub%3E%20%3D%202a%3Csub%3En%3C%2Fsub%3E-1%2Ba%3Csub%3En%3C%2Fsub%3E-2%2C%20a%3Csub%3E0%3C%2Fsub%3E%20%3D%202%20%20a%3Csub%3E1%3C%2Fsub%3E%20%3D%201%0A%0APodac%20jawny%20wzor%20na%20S%3Csub%3En%3C%2Fsub%3E%20oraz%20uduwodnic%20indukcyjnie%20jego%20poprawnosc%20%0A%0ABym%20byl%20bardzo%20wdzieczny%20za%20rozwiazanie%20tego%20zadanka.%20Pozdrawiam%0A%3C%2Fpre%3E
12 sty 14:42
MANIA: Podać jawny wzór na Sn oraz udowodnić indukcyjnie jego poprawność:
an = − 3an−1 +2an−2 , a0 = 1, a1 = 2
a ktoś potrafi ten przyklad?
26 lut 23:00
Mariusz:
Mamy równanie
a
n = − 3a
n−1 +2a
n−2 , a
0 = 1, a
1 = 2
Najlepliej to chyba z funkcji tworzących skorzystać bo to co podała Basia to zgaduj zgadula
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
Wstawiasz do równania indeksując od dwójki
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞(−3)a
n−1x
n+∑
n=2∞2a
n−2x
n
Sumę częściową też możesz zapisać rekurencyjnie
s
0=a
0
s
n=s
n−1+a
n
S(x)=∑
n=0∞s
nx
n
Wstawiasz do równania indeksując od jedynki
∑
n=1∞s
nx
n=∑
n=1∞s
n−1x
n+∑
n=1∞a
nx
n
∑
n=0∞s
nx
n−a
0=x(∑
n=1∞s
n−1x
n−1)+∑
n=0∞a
nx
n−a
0
∑
n=0∞s
nx
n=x(∑
n=0∞s
nx
n)+∑
n=0∞a
nx
n
S(x)=xS(x)+A(x)
S(x)(1−x)S(x)+A(x)
26 lut 23:43
Mariusz:
Używając funkcji tworzących nie musisz zgadywać że
rozwiązanie ma postać sumy ciągów geometrycznych,
nie musisz zgadywać postaci rozwiązania w przypadku wielokrotnych pierwiastków,
Gdybyś miał(a) równanie niejednorodne to sposobem Basi było jeszcze więcej zgadywania
zatem funkcje tworzące są wygodniejsze i mają nieco szerszy zakres stosowania
26 lut 23:56