Tomaszko: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których każda liczba spełniająca równanie
log2m(x-1)+logm(x-1)-2=0 jest mniejsza od 3. Proszę o pomoc
25 lis 19:10
Feta: a masz moze odp. do tego zad?
25 lis 19:26
Michu: oznacz log
m(x-1) jako t
Powstanie Ci proste równanie kwadratowe
25 lis 19:28
Miki:
po pierwszezałożenia; m>0 i m≠ 1 i x> 1
jak pisze Michu podstaw za log
m (x-1) = t
t
2 +t -2 = 0 t= 1 t= -2
log
m(x-1) = 1 log
m (x-1) = - 2
m = x-1 1/m
2 = x -1
x = m+1 x = 1/m
2 +1
nałóż warunek x<3
m+1< 3 1/m
2 +1 <3 wybierz m i uwzględnij założ.
dasz juz radę

z pewnością

! powodzenia :
25 lis 19:41